True Originals

Ready or Not, Here He Comes

Musiker Wyclef Jean snakker med Zalando før spillejobben og paneldebatten på Bread & Butter 2017.
Presse foto Wyclef  Katie Piper & Karl Ferguson Jr
Presse foto Wyclef  Katie Piper & Karl Ferguson Jr

Når selv folk som ikke liker ham, refererer til ham som «USAs høyst ansette kulturelle forbindelse til Haiti», er det vanskelig å bagatellisere Wyclef Jeans betydning. Den Grammy-vinnende musikeren, som endret hiphop-landskapet som en av de tre medlemmene i The Fugees, fortsetter å inspirerere og skape nye ting.

I forbindelse med Bread & Butter, festivalen for stil og kultur, snakket jeg med den legendariske musikeren om hans ambisjoner for festivalen, hvordan Haiti fortsatt er en stor inspirasjonskilde, og hans forventninger til sitt nyeste album, «Carnival III: The Rise and Fall of the Refugee».

Wyclef er helt tydelig enig med det engasjerende konseptet B&&B står for i år. Selv om han ser frem til å se de nyeste trendene, er det festivalen i sin helhet som inspirerer ham. «Jeg ser frem til å gjøre det beste jeg vet – hengi meg til ulike kulturelle opplevelser», sier han. I år har B&&B lagt vekt på dristighet og alt det det innebærer. Denne tilnærmingen til festivitetene – med liveopptredener og motevisninger samt brand labs, talks og mat fra hele verden – har gjort arrangementet til et av de mest spennende i bransjen.

Wyclef er booket som DJ og vil også delta i en paneldiskusjon. Han håper å spre sitt budskap om engasjement og de uendelige mulighetene man får ved å tro på seg selv.

Presse foto Wyclef  Katie Piper & Karl Ferguson Jr
Presse foto Wyclef  Katie Piper & Karl Ferguson Jr

«Når jeg reiser herfra, vil jeg kjenne at jeg har inspirert mennesker», sier han. «Jeg vil at de skal tro på at de kan oppnå alt de setter seg som mål – ikke la noen andre fortelle deg noe annet. Du kan få det til. Jeg vil at de skal bli inspirert av min egen askepotthistorie.»

Wyclefs tilknytning til Haiti har alltid vært sterk, selv da han vokste opp i tøffe Newark i New Jersey. Faktisk stammer bandnavnet The Fugees fra Wyclef og Pras Michels opprinnelige status som flyktninger. «Jeg henter fortsatt inspirasjon fra Haitis kunst og musikk», sier Wyclef. «Dette overføres fra generasjon til generasjon. Fra familie til familie. Her er det nok å ta av.»

Haiti vil alltid være en del av ham, men han er også blitt glad i Europa. Selv om «Paris er en av de mest stilfulle byene» han har vært i, har Wyclef falt for åpenheten i Stockholm, som han fortsatt ønsker å oppleve mer av. «For meg var det den internasjonale rekkevidden. Europeere er så åpne for nye ideer. De vil både ha ny musikk og lytte til klassisk musikk», sier han. «De hungrer alltid etter å få vite mer om musikk – rock, hiphop, house, country. Alle vil være med på det nye som skjer. Det er kult!»

I september slipper Wyclef sitt etterlengtede nye album. Wyclef avviser at albumets navn skjuler et politisk budskap. Han forklarer at han alltid har vært inspirert av Bob Marley, Bob Dylan og Jimi Hendrix, så den sosial undertonen i hans musikk er «bare en naturlig del av det.» Men han nevner to sanger på «Carnival» som han mener gjenspeiler dagens sosiale klima.

«En av sangene på albumet, 'Borrowed Time', handler om at når alt kommer til alt, er livet for kort til å stresse med de små tingene. Den andre sangen jeg føler faller inn under denne kategorien, er 'Carry On' med den skotske låtskriveren Emily Sandé. «Man må gå videre uansett hva man går gjennom», sier Wyclef.

Det viktigste budskapet som Wyclef vil formidle med albumet, er at vi må feire livet. «Samme hva man går gjennom, må man reise seg opp og feire livet», sier han. Et positivt budskap til alle der ute som den enigmatiske musikeren har uttrykt gjennom hele sin fremtredende og lysende karriere.

Ikke gå glipp av The festival of Style and Culture! Kjøp din B&&B-billett HER.