True Originals

Tren. Vinn. Gjenta.

William Kvist og Peter Ankersen på FC København snakker om hvorfor laget er et av de beste i Norden.
&copy Zalando
© Zalando 

Det er en solrik septembermorgen i København, og mens de fleste av byens innbyggere skal til å starte arbeidsdagen, sparker FC København bokstavelig talt i gang morgenrutinene på klubbens treningsanlegg. Etter halvannen time med trening, signalerer hovedtrener Ståle Solbakken at treningsøkten er over. Etter lunsj fortsetter de andre spillerne med yoga og andre restitusjonsøvelser, mens kaptein William Kvist og forsvarsspiller Peter Ankersen, ikledd toppidrettstøy, viser frem noen «moves» foran kameraene.

FC København er for øyeblikket rangert som nummer 1 blant de nordiske klubbene av UEFA, og hver kamp tiltrekker 20 000 lojale supportere. Klubben skuffer ikke supporterne sine, og har 12 seriemesterskap og 8 cupmesterskap på merittlisten, inkludert «the double» i fjor. I år har FC København allerede sikret seg en plass i både gruppespillet i UEFA Europa League 2017-2018 og sluttspillet i den danske Superligaen. Ikke dårlig for et lag som hadde en tung start.

&copy Zalando
© Zalando 

«Klubben har blitt bygget opp for å bli den beste, største og mest suksessfulle fra begynnelsen av. Det var det som var forventningen. Våre ledende profiler – Flemming Østergaard, sportsdirektør Niels-Christian Holmstrøm og hovedtrener Ståle Solbakken – hadde en vinnermentalitet», sier Kvist.

Kvist og Ankersen poserer i forskjellige treningsantrekk, og snakker om lagets vei mot toppen. 32-årige Kvist viser frem noen grunnleggende løpebevegelser, ikledd en hvit adidas-trøye og matchende shorts. Fotoshooten virker en anelse uvant for ham i begynnelsen – alle kan jo ikke være David Beckham – men ting begynner å gli lettere når Ankersen slutter seg til seansen. Dynamikken mellom de to er leken, med en sunn dose vennskapelig erting. «Noen måtte jo komme og redde fotoshooten [ettersom] de valgte den styggeste på laget», sier den mørke, atletiske Ankersen.

&copy Zalando
© Zalando 
Prestasjonene du leverer [på kamp] er basert på den innsatsen du legger ned på banen, treningsfeltet, i vektrommet osv., alt sammen bidrar til sluttresultatet.

Kvist har vært lagkaptein siden 2015, da FC København hentet ham fra Wigan Athletic FC i England. Midtbanespilleren har modnet både på og utenfor banen siden han ble en del av laget. «Da jeg først ble kaptein, gikk jeg foran med et godt eksempel og var alltid førstemann på banen», sier Kvist. «Nå er jeg bedre til å gi råd utenfor banen, og korrigere de andre når det gjelder det taktiske. Jeg gjør en bedre jobb som kaptein nå.»

Klubbens motto – «success is temporary, loyalty is forever» – er lett å få øye på i samhandlingen mellom de to spillerne. Kvist er rolig og behersket, mens den yngre Ankersen er mer leken, men duoen fungerer godt i tospann. Men lojalitet er ikke nok i seg selv. «Når vi vinner, feirer vi i fem minutter, og så setter vi i gang med restitusjonsrutinene for å være klar til neste kamp. Vi vet at suksess kommer og går, men vi må gi alt i hver eneste kamp», sier Kvist.

&copy Zalando
© Zalando 

Klubben har ikke alltid vært så fremgangsrik som i dag. På 1990-tallet hadde FC København flere nedturer enn oppturer, men klarte likevel å bygge opp en lojal supportergruppe. Da Flemming Østergaard, også kjent som Don Ø, tok over ledelsen i 1997, begynte ting å gå bedre, og klubben begynte å tiltrekke seg flere høyt profilerte spillere og trenere. «Vi har en vinnerkultur. Folk er her for å vinne og prestere», sier Ankersen. «Siden prestasjonene du leverer [på kamp] er basert på den innsatsen du legger ned på banen, treningsfeltet, i vektrommet osv., bidrar alt sammen til sluttresultatet.»

Idet resten av laget forlater treningsanlegget, takker Kvist og Ankersen for seg og avslutter dagen i visshet om at treningsrutinene starter igjen neste morgen.