True Originals

A$AP Rocky

Slik ble den Harlem-fødte rapperen og motefenomenet renessansemannen for generasjonen som kombinerer ulike klesstiler.
&copy Zalando
© Zalando 

Harlem-vankere og Gucci-entusiaster er i utgangspunktet en dårlig match – men det var frem til A$AP Rocky dukket opp. Den Harlem-fødte rapperen, en sjelden personlighet som uanfektet kombinerer mote og hiphop, har imponert fans, følgere og samarbeidspartnere siden debuten fra 2011, "Live. Love. A$AP." Mixtapen, som inneholder mange referanser til designerklær (der han gjør name-dropping til en kunstform), tok ham nesten umiddelbart til verdensomspennende berømmelse. Den setter østkystrap på kartet igjen og viser hvordan musikk og mote henger sammen, med Rocky som den stilige talspersonen.

Rocky, som er født Rakim Mayers – oppkalt etter Eric B. og Rakim, de legendariske New York-rapperne som definerte sjangeren på 1980-tallet – har en historie som ikke er så ulik den til forgjengerne sine, som også ble oppdaget på gatene. Rocky, som ble oppdratt av en alenemor, vendte seg mot musikken for å komme bort fra nabolaget samtidig som musikken omhandler hverdagsrealitetene: narkotikasalg, det å tilbringe tid på senter for hjemløse og brorens død, som ble skutt bare et år etter at faren havnet i fengsel.

© Zalando
© Zalando 
© Zalando
© Zalando 

Fra tidlig av viste Rocky en evne til å gjøre ting på sin egen måte, inkludert det å definere seg selv lyrisk og estetisk. "Folk fra hooden som meg selv, folk man ikke forventer skal bli påvirket av mote – vi blir det, vi dikterer den", sier han

Når han fant plassen sin i rampelyset, utviklet Rocky repertoaret sitt langt utover de forutsigbare kjente merkene, fra streetwear til eksklusive plagg. I videoen fra 2012 for F**king Problems synger han sakte og rytmisk i en Rag & Bone-jakke og Ann Demeulemeester-støvletter. I Fashion Killa fra 2013 spiller han og Rihanna et par i matchende Supreme-drakter som er ute og handler klær. Tekstene hans, som er som kjærlighetsbrev til favorittmerkene hans å regne, viser evnen hans til å kombinere plagg fra bruktbutikker med Raf Simons-sko. "Man vet aldri hva som kommer til å skje, så man må bare være forberedt", sier han om musikkstilen sin, og den ideen gjelder også for måten han kler seg på.

© Zalando
© Zalando 
Moteindustrien gjengjelder kjærligheten i massevis. Bare en måned etter albumdebuten booket Versace ham til å opptre under New York Fashion Week, og resten er motehistorie. I fjor inviterte Guess ham til å lage det som ble en ettertraktet 90-tallsinspirert kolleksjon. Han har også samarbeidet med J.W. Anderson, og han ble nylig frontfiguren til Dior Homme. Ikke rart han fanget oppmerksomheten til Zalando, som fikk ham til å representere remix-kampanjen for vår/sommer 17, som hyller den modige og kreative stilen som Rocky representerer. I kampanjen er A$AP med i en musikkvideo sammen med fire vakre supermodeller som også har definert seg selv gjennom unike karrierer: Julia Nobis er en blivende kirurg, Jourdan Dunn er en gründer med en kleskolleksjon for barn, Kris Gottschalk visker ut kjønnsstereotypene med sin ikoniske frisyre og kameleonlignende væremåte, og Andreea Diaconu er en aktiv surfer og filantrop.
Folk fra gatene som meg selv, folk man ikke forventer skal bli påvirket av mote – vi blir det, vi dikterer den.
&copy Zalando
© Zalando 

"Velkommen til A$AP Hotel", sier rapperen når vi stopper ved Zalando-shooten. "Én ting er sikkert: Du har aldri vært på et hotell som dette." Han beskriver den drømmeaktige eiendommen som er laget for kampanjen, der han spiller hotelleier. Handlingen tilspisser seg når Rocky, etter å blitt distrahert av de vakre gjestene, blander sammen bagasjen deres ved innsjekkingen, og modellene blir tvunget til å kle på seg et nytt antrekk.

For A$AP er ikke mote bare en lidenskap. "Det jeg liker med mote er at den gjør at du kan uttrykke deg selv slik du selv ønsker. Du kan se ut som en bankansatt, men egentlig være en raner", sier han. "Du kan se ut som en politibetjent, men egentlig bare være en sivil."

&copy Zalando
© Zalando 
&copy Zalando
© Zalando 

Stjernestylisten Karen Langley, som er på settet, sier følgende: "Det tar bare fem minutter å gå gjennom et klesstativ med ham før du ser at kunnskapen og kjærligheten hans for mote er ekte". "Selv om han ikke hadde vært kjent, ville han likevel vært besatt av det."

For å demonstrere denne besettelsen ytterligere forklarer Rocky følgende: «Til syvende og sist er det kanskje bare stoffer og tråder. Ikke sant?», sier han. «Men for meg er det mye mer. Det er en livsstil.» Denne livsstilen – med utallige kleskombinasjoner — gjør Rocky til en slags renessansemann for generasjonen som kombinerer ulike klesstiler. En renessansemann som kombinerer både Gucci-plagg og Harlem-stilen.