Flashback

Katharine Hepburn og den hvite skjorten

Den ukonvensjonelle skuespilleren kjempet lenge imot stereotyper og banet dermed vei for en ikonisk kjønnsnøytral stil som lenge har vært beundret og kopiert.
Katharine Hepburn og Gaetano Autiero, 1955 © Getty Images
Katharine Hepburn og Gaetano Autiero, 1955 © Getty Images 
Yoyo Cao, 2017 © Edward Berthelot/Getty Images
Yoyo Cao, 2017 © Edward Berthelot/Getty Images 

Den hvite skjorten har sin opprinnelse fra antikken da den ble brukt av begge kjønn som et plagg under andre plagg. På slutten av 1800-tallet ble den hvite skjorten synonym med rikdom og sosial posisjon ettersom det bare var de som ikke trengte å arbeide som hadde råd til å holde den ren og plettfri. Det var ikke før den ikoniske skuespilleren Katharine Hepburn begynte å bruke skjorten til hverdags på 1930-tallet at den ble et fast innslag i garderoben for kvinner fra alle samfunnslag. Det allsidige plagget har blitt endret og omgjort i årenes løp, men har aldri tapt sin tidløse eleganse.

Lady in White

En overdimensjonert, hvit button-down-skjorte og et par vide langbukser: Dette var Katharine Hepburns kjønnsløse kleskode gjennom hele livet. Den androgyne stilen hennes hadde dype røtter i hennes egen fortid der moren kjempet for kvinners stemmerett. Da Hepburn var ni år gammel, barberte hun hodet og valgte Jimmy som klengenavn fordi «guttene hadde all moroa.» Skuespilleren var født i Connecticut, og med sin sterke viljestyrke satte hun sitt preg på omgivelsene både på og utenfor lerretet. Dette var sjeldent i 1930- og 1940-årene da Hollywood var en bastion for gutteklubben grei og hvor kvinnene helst skulle være sexy, naive og kledd i gull, glitter og fjær. Hepburn snakket som en mann og opptrådte med en selvtillit som var sjelden blant hennes kollegaer. Hun unngikk skjørt og kjoler i privatlivet og brukte i stedet myke blazere og bukser med vide ben, ofte i kombinasjon med lave bekvemme sko, lave snøresko og sågar en dokumentmappe. Den ene konstanten? En hvit button-down-skjorte.

I David Leans film Summertime (1955) var det kunsten som imiterte livet da Hepburn spilte Jane Hudson, en selvstendig enslig kvinne på alenetur i 1950-årenes Venezia. Hepburns mannspregede skjorte med knapper i kragen som hun bar løst over et par romslige og lett rynkede bukser, stod i sterk kontrast til den romantiske oppfatningen av kvinnen og selve stedet. Selv om Hepburn da var en middelaldrende kvinne, hadde hun på ingen måte mistet sin selvbevissthet og selvtillit. Mot slutten av livet uttalte hun: «Jeg har ikke levd som en kvinne. Jeg har levd som en mann.» Hun var like standhaftig som de hvite button-down-skjortene hun elsket å gå med.

Hvit glød

Hepburn ville vært enig: Det er ingenting som kan gi mer selvtillit enn en hvit skjorte. Men denne sesongen tar et nytt og friskt blikk på det klassiske plagget. Fra de overdimensjonerte proporsjonene til asymmetriske former og pyntedetaljer er den klassiske hvite skjorten nå alt annet enn et basisplagg. Den har nemlig fått karakter.

På moteshowene nå ser vi at den hvite button-down-skjorten kombineres med en skreddersydd, dobbeltspent dress. Gå for jeans i stedet hvis du ønsker en mer casual fremtoning. Hvis du liker en feminin look, kan du bruke et smalt, ettersittende skjørt.

Velg en skjorte med vide ermer så du gir komposisjonen en smule drama á la moteikonet Yoyo Cao fra Singapore, og trekk den over en off-white høyhalset genser på kalde dager. En hvit skjorte fungerer som den perfekte balansen mellom det elegante og det enkle. Godkjent av Hepburn.

Våre favoritter