Flashback

Diane von Furstenberg og omslagskjolen

Den amerikanske designeren beviste at mote virkelig kan endre folks oppfatning da hun i etterkrisgsårene skapte den moderne omslagskjolen, som gjorde kvinner mer åpne for en mer moderne klesstil.
Street Style Milan, 2016 / © Christian Vierig/Getty Images
Street Style Milan, 2016 / © Christian Vierig/Getty Images 
Diane von Furstenberg, 1974 / © Tim Boxer/Hulton Archive/Getty Images
Diane von Furstenberg, 1974 / © Tim Boxer/Hulton Archive/Getty Images 

Enkelte ting blir bedre med alderen: rødvin, visdom og Bradley Cooper. Og omslagskjolen, såklart! Dette nyskapende plagget, som ble skapt av designeren Diane von Furstenberg, ga kvinner friheten og selvtilliten til å gjøre det de ville. Fra Cybill Shepherd i Martin Scorseses Taxi Driver til Amy Adams i American Hustle og Kate Middleton – kjolen har blitt brukt av mange sterke kvinner siden den ble introdusert i 1974.

«Omslagskjolen er den mest tradisjonelle kjolen av alle: Den er som en kåpe, en kimono, en toga …det som gjorde min annerledes var at den var laget av jersey-stoff», sier von Furstenberg når hun blir spurt om kjolen hun designet da hun bare var 26 år gammel og akkurat ankommet Amerika. Og selv om Elsa Schiaparelli presenterte varianter av omslagskjoler på 1930-tallet, var det von Furstenbergs modell som gav etterkrisgstidens kvinner styrke og selvsikkerhet.

En friere kleskode

I årene etter andre verdenskrig var det forventet at kvinner skulle være koner, mødre og hjemmeværende. De tre rollene var begrensende i seg selv, og motebildet bidro til ytterligere å forsterke disse stereotypene. Selv om de konservative kjolene og a-linjeformede kåpene hadde en feminin stil, bidro de til å skjule de kvinnelige formene i stedet for å fremheve dem.

Men omslagskjolen var annerledes. Det fine trikotstoffet svøpte seg rundt kvinnens kropp uten å skjule den, noe som bidro til å fremheve den kvinnelige silhuetten. Den dype utringningen forlenget halsen, beltet fikk frem midjen og skjørtesplitten viste frem bena.

Diane von Furstenbergs første variant av kjolen hadde sterke farger og mønstre, noe som fremhevet kjolens ikoniske stil. Selvstendige kvinner brukte den på kontoret, på offentlige arrangementer og på dansegulvet på Studio 54. Den ble et allsidig klesplagg, var enkel å pakke med seg og trengte ikke å strykes. Det var bare å riste den, så var man klar.

Allsidig kjole

Kjolen er like allsidig i dag som den gang, og lette stoffer som silke og viskose i forskjellige farger og mønstre har gitt den et moderne touch. Så hvordan skal dagens kvinner bruke dette ikoniske plagget? Med bukser. Ja, du leste riktig. I fjor kunne vi se det italienske stilikonet Giorgia Tordini bære omslagskjolen sammen med en topp og jeans med rette ben. I kombinasjon med en urban genser, en topp med rysjer eller skinnbukser får du en tidsriktig look. Joggesko fungerer også bra sammen med omslagskjolen. Jo større kontraster, desto bedre.

Denne «full pakke»-holdningen fungerer ikke bare på dagtid. Om kvelden kan du gjøre ta omslagskjolen til et nytt nivå. La deg inspirere av bloggeren Doina Ciobanu ved å bruke en stripete kjole med lårhøye støvletter og glattkjemmet hår. Eller velg en klassiker i leopardmønster og bruk den akkurat slik von Furstenberg så det for seg at den skulle brukes: «som en kvinne» og med massevis av girl power.

Få looken