True Originals

10 spørsmål til Zeina Nassar

Zeina Nassar er firedobbelt berlinsk mester i boksing og er ansiktet for den nye Nike Pro Hijab, som gir god hjelp til kvinnelige muslimske toppidrettsutøvere. Vi møtte henne over en kaffe i bydelen Kreuzberg i Berlin og stilte henne ti spørsmål.
&copy Nike
© Nike 

De som følger Zeina Nassar på Instagram, har de siste ukene sett at den 19-årige berlineren har deltatt på det ene arrangementet etter det andre. For eksempel Nikes julefeiring og et møte med den tidligere bokseverdensmesteren Regina Halmich. Nassar er et av Nikes nye ansikt og dessuten profesjonell bokser. Når hun ikke trener, studerer hun sosiologi og pedagogikk. Hun spiller også teater og basketball. Et ganske tettpakket program for en 19-åring. Og ganske selvstendig. For berlineren med familiebakgrunn fra Libanon vet temmelig godt hva hun vil: Først og fremst er det selvfølgelig å bokse. Hun trener flere ganger i uken, og før kamper, trener hun hver dag. Men hun vil også bidra til å bekjempe fordommer. For eksempel de som påstår at muslimske kvinner ikke kan bestemme over sitt eget liv. Vi spurte henne om boksekarrieren hennes, men også om hva som er hennes store mål, og hva hun har på seg utenfor boksestudioet.

1. Når begynte du med boksing?

Zeina Nassar: Jeg begynte da jeg var 13 år gammel. Før det hadde jeg sett Youtube-videoer med kvinnelige boksere sammen med en venninne, og tenkte at boksing var noe jeg definitivt hadde lyst å drive med selv. Dermed meldte jeg og venninnen min oss på en prøvetrening i bokseklubben Box Girls i Berlin-Kreuzberg. Bare lukten i boksestudioet fascinerte meg, i tillegg til at vi måtte gi jernet helt fra starten.

2. Og så slo du bokstavelig talt gjennom?

Z.N.: Etter et år i boksestudioet sendte treneren meg til min første kamp. Da var jeg 14 eller 15 år gammel, og det var ingen som ville sparre med meg lenger, for jeg var ganske god. Riktignok hadde min første motstander allerede fem kamper bak seg. For meg var det derimot debuten, og jeg tapte. Etterpå ville jeg bare slutte med boksing.

3. Hvorfor fortsatte du likevel å kjempe etter det første store nederlaget?

Z.N.: Fordi jeg merket hvor godt publikum likte den raske stilen min, og hvor stolt treneren min var. En fotograf tok også bilder av meg, selv om jeg slett ikke hadde vunnet. Det motiverte meg til å fortsette.

4. Har hijaben vært noe problem i forbindelse med boksingen?

Z.N.: Først da jeg ville bli profesjonell bokser og delta i konkurranser. Her var det nemlig ikke lov å bruke hijab den gangen. Treneren min kjempet imidlertid min sak, slik at de offisielle kampreglene til slutt ble endret i hele Tyskland i 2013.

5. Hvor stolt er du over denne utviklingen?

Z.N.: Veldig! Min historie har gjort at muslimske kvinner nå kan bokse med hijab som den mest naturlige ting i verden. Mens jeg den gangen var den eneste bokseren som brukte hijab, er det nå mange muslimske kvinner og jenter som har begynt med boksing.

6. Hva har du lært av å drive med boksing?

Z.N.: Boksing har mye med disiplin å gjøre. Jeg vil gå så langt som å hevde at jeg har blitt veldig disiplinert på alle områder i livet. Dessuten blir man bedre til å takle motstand.

7. Hva går gjennom hodet ditt før en boksekamp?

Z.N.: Natten før en kamp drømmer jeg veldig mye og intenst. Under oppvarmingen hører jeg på musikk. Spent og nervøs blir jeg ikke før jeg står i ringen og hører navnet mitt bli ropt opp. Fra dette øyeblikket er jeg 100 % fokusert og kobler ut alt omkring meg.

8. Hva er ditt største sportslige mål?

Z.N.: Jeg vil gjerne delta i OL en gang. Men her er det fremdeles ikke tillatt å bruke hijab under boksekamper.

9. Hva har du på deg når du ikke går med sportstøy?

Z.N.: Når jeg går ut om kvelden, liker jeg best å gå med kjole og høyhælte sko. Stort sett den rake motsetningen til bokseantrekket altså. Og jeg elsker sminke.

10. Hvilke fordeler gir Nike Pro Hijab deg personlig?

Z.N.: Den er først og fremst veldig lett og tettsittende. Det gjør at den sitter på plass, og at den passer perfekt under boksehjelmen.