Brand Diaries

Viktor&Rolf: Mestere i samarbeid

Vi tar et tilbakeblikk på haute couture-ikonenes ukonvensjonelle karriere og deres nye bærekraftige kolleksjon for Zalando.
© Stefan Knauer/Getty Images for Zalando
© Stefan Knauer/Getty Images for Zalando 

På Bread&Butter i Berlin i september i fjor tok Viktor&Rolf et vågalt skritt. Motehuset viste et utvalg av sine siste tre kolleksjoner og presenterte sitt aller første haute couture-show som var åpent for allmennheten. I de siste årene har Viktor&Rolf satset på en ny filosofi med fokus på resirkulering. De har tatt i bruk tekstiler fra arkivene for å skape nye, eksklusive moteplagg. Denne «det-gamle-blir-nytt-tilnærmingen» omarbeider ikke bare materialer fra tidligere kolleksjoner, men gir også designerne muligheten til å gjenoppleve høydepunkter fra sin strålende karriere i motebransjen.

Historien om Haute Living

Viktor Horsting og Rolf Snoeren har alltid hatt en uortodoks tilnærming til design, idet de har visket ut grensene mellom kunst og mote. De har brukt både catwalken og haute couture som laboratorier for fritt å eksperimentere med idéer. De to møttes da de studerte ved Arnhem Academy of Art and Design i Nederland. Rett etter studiene begynte de å samarbeide og slo seg ned i Paris i 1993. Den felles karrieren startet da de vant førstepremien i tre kategorier på den prestisjefylte Hyères-festivalen på Côte d’Azur, der de viste en kolleksjon av teatralske, surrealistiske og fordreide ballkjoler laget av istykkerrevne broderier, ull og paljetter.

«Vi hadde ikke engang et navn … og de visste ikke hva de skulle kalle oss, så de bare sa at prisen går til Viktor og Rolf,» forteller Horsting. Navnet slo an, og Viktor&Rolf var et faktum.

© Peter Stigter for Zalando
© Peter Stigter for Zalando 
Vi bruker tekstiler fra Zalandos overskuddslager for å skape noe nytt.

Mens arbeidet til Viktor&Rolf alltid har dreid seg om mote, var det i starten kunstgalleriene og ikke moteverdenen som viste interesse for kreasjonenen. «De første fem årene av vår karriere var svært eksperimentelle. Vi prøvde mange ting i forskjellige sammenhenger og i ulike medier. Vi laget ikke bare klær, men også videoer og bilder. En gang gikk vi til streik og satte opp plakater overalt i Paris,» sier Horsting.

De følte at de ikke visste helt hvor det bar, men fant ut at haute couture ville være den perfekte veien å gå. Bare to år senere viste duoen et catwalkshow på moteuken i Paris for høst/vinter 1998. «[La Fédération] satte oss på agendaen,» sier Horsting, «selv om vi ikke fulgte noen av reglene.»

© Victor Boyko/WireImage/Getty Images
© Victor Boyko/WireImage/Getty Images 
© Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
© Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images 

Internasjonal anerkjennelse fulgte ett år senere da duoen kom på scenen og kledde opp modellen Maggie Rizer i flere lag av stadig mer intrikate kjoler mens hun langsomt dreide rundt på en roterende sokkel. Til tonene av techno-musikk og begeistrede tilrop fra et fascinert publikum, hadde hele forestillingen en seremoniell og klubbliknende atmosfære.

I 25 år har Viktor&Rolf skapt minneverdige teatralske kolleksjoner. Høydepunktene omfatter høst-/vintershowet 2005 hvor modellenes hår var utbredt på plysjputer og modellene selv var drapert i overdådige dunkreasjoner. Ti år senere, i Palais de Tokyo, presenterte duoen en kolleksjon med gullrammer. Høsten/vinteren 2017 overrasket de moteverdenen da de viste flere modeller med overdimensjonerte dukkehoder, ikledd vidunderlige, overdrevne silhuetter.

© Marijke Aerden for Zalando
© Marijke Aerden for Zalando 
© Marijke Aerden for Zalando
© Marijke Aerden for Zalando 

Nå har Viktor&Rolf skapt en limited edition-kolleksjon eksklusivt for Zalando, med kjente designelementer fra motekunstnernes arbeid, nemlig en leken samling av sirkler, diamanter, rosetter og lapper. Kolleksjonen er en videreføring av duoens bevisste forhold til bærekraftig design. Hvert håndlagde plagg er unikt, og som Horsting fortalte for publikum på Bread&Butter i Berlin i september i fjor, er denne eksklusive kolleksjonen en fortsettelse på deres designermetode som hele tiden er under utvikling. «Vi bruker tekstiler fra Zalandos overskuddslager for å skape noe nytt,» forklarte han.

NØKKELPLAGG FRA KOLLEKSJONEN RE:CYCLE